قالیشویی یکی از خدماتی است که با شست و شوی اولیه کار خانم های خانه دار را آسان کرده است. با نزدیک شدن به فصل خانه تکانی، دغدغه بسیاری از صاحبان خانه این است که فرش های خود را به قالیشویی مطمئن بسپارند تا علاوه بر تمیزی فرش، آسیبی به آن ها وارد نشود.
نکته قابل توجه این است که اگر فرش دستبافت باشد علاوه بر قیمت، ارزش آن نیز بسیار بیشتر و حساسیت شست و شوی آن نسبت به فرش ماشینی بیشتر خواهد بود. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که فرش دستباف شما پس از شستشو رنگ خود را از دست داده و یا پس از شستشو به رنگ و بافت آن آسیب وارد کرده است، به همین دلیل مسئولیت پذیری و تجربه در خدمات قالیشویی بسیار مهم است.

انواع روش های شستشو
با ظهور ابزارهای مدرن، روش های شستشو دیگر به یک گزینه محدود نمی شود و هر کدام مزایای خاص خود را دارند. همچنین بسته به روش شستشو، نوع شوینده استفاده شده برای فرش ماشینی و دستبافت تغییر می کند.
روش سنتی: شما بیشتر با این روش آشنا هستید، همان روشی که اعضای خانواده فرش را در حیاط می شویند که شامل برداشتن کثیفی از فرش، پهن کردن آن روی زمین و ریختن مواد شوینده روی آن است. پدربزرگ ها و مادربزرگ های ما هنوز هم این روش را قبول دارند زیرا معتقدند به این ترتیب فرش بهتر تمیز و خوب شسته می شود. بسیاری از قالیشویی ها همچنان از این روش پیروی می کنند، با این تفاوت که خشک کردن را به ماشین لباسشویی واگذار می کنند تا در زمان مقرر فرش را به دست مشتری برسانند.
شستشوی فرش در قالیشویی
روش نیمه اتوماتیک: نیمی از این روش با نیروی انسانی و نیمی دیگر توسط ماشین های لباسشویی مخصوص انجام می شود و فرد با استفاده از ابزار پیشرفته مخصوص فرش را شستشو می دهد. بسته به امکانات موجود در خدمات هر قالیشویی، میزان دخالت انسان در شستشو نیز متفاوت است.
روش تمام اتوماتیک: همانطور که از نامش پیداست کلیه خدمات توسط ماشین لباسشویی های مخصوص انجام می شود و نیروی انسانی جز نظارت در کار نیست. با توجه به پیشرفت روزانه خدمات خودرو در سراسر جهان، اعتماد به این روش ساده است و جای هیچ شک و شبهه ای باقی نمی گذارد و مشتریان می توانند با خیال راحت از خدمات آن بهره مند شوند.
توجه داشته باشید که تمامی روش های موجود می توانند نتیجه دلخواه را داشته باشند و با وجود اینکه دوره روش سنتی تقریبا در قالیشویی شربت اوغلی به پایان رسیده است اما همچنان در قالیشویی ها انجام می شود و تفاوت آن ها در سرعت عمل و گاهی در کیفیت شستشو است. باید بدانید اگر نوع فرش بسیار حساس است بهترین روش تمام اتوماتیک است زیرا با تنظیم دقیق دستگاه ها امکان آسیب دیدن فرش شما بسیار کمتر می شود.

مراحل شستشو در قالیشویی
شستشوی فرش فرآیندی بسیار طولانی است که نیاز به زمان و حوصله زیادی دارد و فرش با خطرات آسیب (گاهی غیرقابل جبران) به رنگ و بافت خود مواجه است. شستشو در قالیشویی چندین مرحله مشخص و اساسی دارد و زیر نظر کارشناسان فنی مجرب انجام می شود تا خطر آسیب دیدن فرش شما به طور کامل از بین برود.
بازرسی و تعمیر فرش
پس از ثبت سفارش و انتقال فرش ها به قالیشویی با رعایت اصول ایمنی، فرش در اولین قدم توسط کارشناس بررسی می شود و در صورت وجود آسیب یا پارگی در فرش، توسط کارشناسان متخصص تعمیر می شود.
گردگیری فرش
این مرحله برای بهبود کیفیت شستشو بسیار مهم است. پرز و گرد و غبار فرش با استفاده از وسایل و ابزار زیر نظر متخصصین بدون آسیب به بافت و رنگ آن پاک می شود.
تثبیت رنگ فرش قبل از شستشو
برای جلوگیری از رنگ آمیزی فرش به خصوص در فرش دستباف تثبیت رنگ فرش بسیار مهم است در غیر این صورت رنگ فرش مخلوط می شود.
حذف لکه
پس از بررسی نوع لکه، لازم است فرش را با مواد شوینده مخصوص پاک کنید و بسته به نوع لکه از آب سرد یا گرم استفاده کنید.
قالیشویی
پس از انجام مراحل فوق و شستشوی اولیه با آب نوبت به شستشوی فرش با مواد شوینده می رسد که با توجه به تراکم، جنس و بافت فرش انتخاب می شود تا از آسیب به بافت و رنگ آن جلوگیری شود.
پس از شستن فرش در دو مرحله آبکشی شده و به روش اسلیمی خشک می شود.
خشک کردن فرش
این کار با دستگاه خشک کن مخصوص فرش بدون فشار و آسیب به فرش ها انجام می شود که بدیهی است سرعت شستشو را تا حد زیادی افزایش می دهد و از لک شدن فرش در هنگام خشک شدن جلوگیری می کند.

به حرارت انتقال دهید
خشک کردن فرش در هوای آزاد خطر آسیب های جزئی و نشست گرد و غبار در هوای فرش را افزایش می دهد. در قالیشویی از سالن حرارتی برای این منظور استفاده می شود که یک روش حرفه ای و کاملا اصولی برای خشک کردن کامل فرش می باشد.
بسته بندی و تحویل
فرش شسته و خشک شده از روی حرارت برداشته شده و پس از بسته بندی با روکش های پلاستیکی برای جلوگیری از نشستن گرد و غبار در هنگام حمل، فرش به دست مشتری می رسد.
مرحله نهایی شستشو
فرش به عنوان وسیله ای پرکاربرد به دلیل وجود گرد و غبار در هوا و ترافیک حتی اگر لکه ای بر ظاهر آن نباشد رنگ آن کدر است و آلودگی موجود در آن نیاز به شستشوی بهداشتی برای حفظ پاکیزگی محیط خانه دارد. لازم به ذکر است که روش شستشوی فرش ماشینی با فرش دستباف متفاوت است و فرش دستبافت با ظرافت بیشتری شسته می شود.
باید بدانید که شستن فرش دستباف در منزل به هیچ وجه توصیه نمی شود، زیرا مواد شوینده موجود در منزل حاوی بی کربنات سدیم، سود سوزآور و مقادیر مضر هیدروسولفیت هستند. ترکیب این شوینده های غیر خاص باعث از بین رفتن چربی الیاف طبیعی و در نتیجه تغییر رنگ و شکننده شدن فرش و آسیب های جبران ناپذیر می شود. و همچنین بر خلاف افکار عمومی که معتقدند نور خورشید برای خشک کردن فرش ها خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد، به دلیل حساسیت فرش دستباف، نباید در معرض نور خورشید قرار گیرد.
شاید دوست داشته باشید بدانید: چگونگی ترمیم سوختگی فرش